با کمدون یا جوش زیر پوستی چه کنیم؟
پوست یکی از ارکان بسیار مهم در زیبایی و سلامت به شمار میرود. به دلیل این که پوست صورت در معرض عوامل محیطی مختلف مانند آلودگی هوا، نور خورشید، آلاینده ها و … قرار دارد، به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد. جوش ها نوعی عارضه پوستی هستند که ظاهر پوست بسیاری از ما را تحت تأثیر قرار می دهند. جوشهای زیر پوستی در زیر پوست ایجاد می شوند، در نتیجه درمان آنها نسبت به بقیه جوش ها دشوارتر است. جوشهای زیرپوستی، در واقع تورمهای سفت زیر سطح پوست هستند که اغلب ملتهب، دردناک و گاهی عفونی میشوند.تشخیص انواع جوشهای زیرپوستی در تعیین روش درمانی آن بسیار مؤثر است. درمانهای پزشکی جوشهای زیرپوستی، ابتدا با تشخیص اولیه نوع جوش شروع میشود. پزشک پس از تشخیص نوع جوش، راهکار درمانی متناسب با آن را ارائه میدهد. استفاده از روشهای درمانی که باید با تجویز پزشک انجام شوند، بهصورت خود درمانی کاری کاملاً اشتباه است و میتواند تعداد و التهاب جوشها را افزایش دهد.
علت جوش زیر پوستی
بروز جوشهای زیر پوستی دلایل مختلفی دارد که از میان آنها میتوان به نوع تغذیه، عوامل وراثتی، آلودگی محیط، شرایط آب و هوا، مصرف مواد آرایشی و بهداشتی نامرغوب، تغییر هورمون ها و … اشاره کرد. به طور کلی مهمترین دلایل ایجاد جوش های زیر پوستی به شرح زیر است:
۱. محصولات آرایشی
یکی از دلایل بسیار شایع در بروز این نوع بثورات پوستی، استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی و یا استفاده از محصولات بی کیفیت است. استفاده زیاد و طولانی مدت از محصولات آرایشی پوست مانند کرم پودر و کانسیلر باعث میشود منافذ پوست شما مدت زیادی در طول روز بسته باشد. نامرغوب بودن محصولات آرایشی نیز تأثیر این امر را دوچندان کرده و باعث بروز انواع جوش و آکنه در پوست میشود.
۲. تجمع سلول های مرده
از دیگر دلایل بروز این نوع جوشها میتوان به تجمع سلولهای مرده در بافت پوست اشاره کرد. در حقیقت تجمع سلولهای مرده باعث مسدود شدن منافذ باز پوست میشود، در نتیجه جوشهای زیرپوستی در عمق بافت پوست ایجاد میشوند.
۳. تغذیه
نوع تغذیه از دیگر عوامل و یا دلایل ابتلا به این عارضه پوستی است. در واقع خوردن غذاهای چرب و فست فود باعث ایجاد این نوع جوشها در عمق پوست میشود.
۴. عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونی که بیشتر در خانم ها دیده میشود، میتواند یکی از عوامل بروز جوش های زیرپوستی باشد. این مشکل بیشتر در دوران نوجوانی، دوران بارداری یا در خانمهایی که عادت ماهیانه نامنظم دارند دیده میشود.
۵. عدم رعایت بهداشت
از دیگر دلایل ایجاد این نوع جوشها می توان به عدم رعایت بهداشت فردی اشاره کرد. رعایت نکردن بهداشت باعث تجمع باکتریها در منافذ پوست شده که باعث بروز انواع جوشها، از جمله جوش های زیرپوستی میشود. همچنین، عدم شستشوی مرتب صورت، به ویژه در کسانی که پوست چرب دارند، باعث تجمع چربی و سلولهای مرده در منافذ پوست شده که خود عاملی برای ایجاد جوش و سایر مشکلات پوستی محسوب میشود.
سایر عوامل
محققان و متخصصان پوست معتقدند عوامل زیر میتوانند احتمال بروز آکنه را افزایش دهند:
- لوازم آرایشی یا محصولات پوستی تحریککننده
- استرس
- فشار یا اصطکاک ناشی از لباسهای تنگ، کلاهایمنی و غیره
- آلودگی یا رطوبت هوا
- فشردن، تحریک کردن، یا خاراندن جوشهای صورت
- استفاده از لایهبردارهای قوی پوست
علائم جوش های زیر پوستی
جوش های زیر پوستی اندازه ی بزرگتری نسبت به سایر جوش های صورت دارند و عمیقتر هستند؛ اما نمود بیشتری روی سطح پوست دارند. سایر مشخصات جوش های زیر پوستی عبارتند از:
- کیست بزرگ چرکی
- سر بزرگ و سفید
- ایجاد التهاب و سرخی در اطراف
- در صورت لمس حساس یا دردناک است.
انواع کومدون
1. کومدون باز
کومدون باز همان جوشی است که عامه مردم به آن جوش سر سیاه میگویند. این نوع کومدون زمانی ظاهر میشود که چربی در فولیکول مو تجمع یابد و قسمتی که در سطح پوست است در معرض هوا اکسید شده و تیره رنگ شود. کومدونهای باز معمولاً در نواحی بینی، چانه، روی شانهها و پشت دیده میشوند.
2. کومدون بسته
این نوع کومدون زمانی ظاهر میشود که چربی وارد منفذ شده و سطح فولیکول کاملاً بسته شود. در نتیجه سطح کومدون سیاه نمیشود و در عوض برجستگی سفید یا گوشتی به وجود میآید که قرمز و ملتهب نیست. این کومدونهای سر سفید معمولاً در پیشانی، چانه و گونهها ظاهر میشوند.
انواع کومدونهای بسته
- میکروکومدون ها
میکروکومدونها کوچکترین نوع لکههای آکنهای هستند که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند و در واقع رشد کومدونهای قابل مشاهده هستند. هر جوش ملتهب، هر جوش سر سیاه با یک میکروکومدون شروع میشود.
- ماکروکومدونها
ماکروکومدونها کومدونهای باز یا بسته هستند که از اندازه متوسط کمی بزرگتر هستند و انواع باز آن متداولتر است. اندازه قطر آنها معمولاً از 1 تا 3 میلی متر است.
- کومدونهای غول پیکر
این جوشهای سرسیاه بزرگ از چند میلی متر تا 2 سانتی متر (78/0 اینچ) قطر دارند و معمولاً به صورت تک و در افراد مسن ظاهر میشوند.
- کومدونهای خورشیدی
این ضایعات که به آنها کومدون یا لک پیری هم میگویند در اثر مواجهه طولانی مدت با نور آفتاب بروز میکنند. اندازه آنها ممکن است کوچک یا بزرگ و از نوع باز یا بسته باشند. کومدونهای خورشیدی اغلب در افراد 60 تا 80 ساله بروز میکند؛ اما در افراد 40 ساله که در معرض زیاد نور خورشید هستند نیز دیده شده است.
تفاوت کمدون با دیگر انواع آکنه
جوش صورت و بدن ایجاد شده به شکل ضایعات مختلفی چون کومدون (جوش سر سفید یا جوش سرسیاه ) یا حفره فولیکولی غیر ملتهب ناشی از انسداد مجرای مو، دانه ها یا ضایعات التهابی برجسته، صورتی رنگ و کوچک یا جوش همراه با چرک زرد و یا سفید، ندول یا ضایعات سفت، بزرگ و دردناک عمقی و کیست یا ضایعات عمقی، دردناک و پر از چرک و گاهی با جای زخم (اسکار) در پوست دیده می شود. آکنه التهابی به آکنه ای اطلاق میشود که دردناک و قرمز است از طرفی آکنه غیر ملتهب غیر از این است. آکنه های غیر التهابی معمولاً به فرم جوش سر سیاه و سر سفید بوده و از طرفی التهابی ها به سه فرم رایج خود با نام های پاپول، پوسچول و ندول هستند. آکنه های غیر التهابی توسط کومدون ها مشخص می شوند. کومدون یک فولیکول مو است که با چربی و سلولهای مرده پوست بسته شده است که می تواند باز یا بسته باشد. این کومدون ها بیشتر به عنوان جوش سر سفید و سر سیاه شناخته می شوند.
عوارض جوش زیر پوستی
تعداد جوشهای صورت هرچقدر که زیاد میشوند، احتمال ایجاد زخم روی پوست در هنگام درمان هم افزایش پیدا میکند و پس از رفع این جوشها، لکههای روی صورت ماندگاری بیشتری را تجربه میکنند. افزایش جوشهای زیرپوستی منجر به ایجاد جوشهای سرسیاه و عمیق میشوند و بیماران برای درمان باید داروهای قویتری را مصرف کنند. برخی از داروهای قوی میتوانند عوارض پوستی و غیرپوستی دیگری برای بیماران ایجاد کنند.
درمان کمدون زیر پوستی
درمان جوشهای زیرپوستی باتوجه به خفیف یا شدید بودن نوع جوش، به دو دسته درمانهای پزشکی و خانگی تقسیم میشود.
درمانهای پزشکی
- مصرف آنتیبیوتیک خوراکی راهی برای درمان جوش زیرپوستی
عموماً آکنههای شدیدتر اغلب با آنتیبیوتیکهای خوراکی درمان میشوند. اگر جوشهای زیرپوستی زیادی دارید که ممکن است دچار عفونت شده باشند، پزشکتان آنتیبیوتیکهای خوراکی را بهجای آنتیبیوتیکهای موضعی یا علاوه بر آن توصیه میکند.
تزریق کورتیزون
جوشهای زیرپوستی بسیار دردناک، بزرگ یا متورم ممکن است با تزریق کورتیزون درمان شوند. پزشک شما یک محلول کورتیزون رقیق شده را مستقیماً به هر جوش زیرپوست تزریق میکند.
استفاده از آنتیبیوتیکهای موضعی
این نوع از آنتیبیوتیکها میتوانند به خلاصشدن از شر هر گونه باکتری که در ایجاد جوش زیرپوستی نقش دارند کمک کند و التهاب را کاهش دهد. اگر بهطور مداوم دچار این نوع از جوشها میشوید، بهتر است بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه از چنین محصولاتی در اطراف ناحیه آسیبدیده استفاده کنید. رایجترین آنتیبیوتیکهای موضعی برای آکنه، شامل کلیندامایسین و اریترومایسین است.
درمان فتودینامیک (PDT)
این یک درمان نسبتاً جدید برای جوشهای زیرپوستی و آکنه است و در آن از یک کرم فتوسنتز کننده و قرارگیری منظم در معرض نور LED قرمز یا آبی، استفاده میشود. این درمان، مستلزم چند ملاقات با پزشک متخصص در یک دوره چندماهه است. این درمان به کاهش تولید چربی، جمع شدن غدد چربی و کشتن باکتریها کمک میکند. همه این سه مورد، در ایجاد جوشهای زیرپوستی و آکنه و جوش صورت ، دخالت دارند.
لیزر تراپی
لیزرها روشهای درمانی هستند که با هدف پیشگیری از آکنههای خفیف تا متوسط، بهکار گرفته میشوند، اگرچه دیده شده که درمان خوبی برای آکنه شدید (جوش زیرپوستی) نیز هستند. لیزرتراپی معمولاً بهتر عمل میکند و عوارض جانبی کمتری بر روی پوستهای روشنتر دارد و با نور متمرکزی که در پوست نفوذ میکند، کار میکند. لیزرها اصولاً در نواحی ترکیبات حاصل از باکتریها با عنوان پورفیرینها، عمل میکنند. وقتی نور لیزر، پورفیرینها را برمیانگیزد، این کار دیواره باکتریایی را از بین برده و بهگونهای اثربخش، باکتریها را میکشد. درمان با لیزر میتواند سطوح چربی پوست را نیز کاهش دهد. سطوح پایینتر چربی پوست با احتمال وقوع و شدت کمتر آکنه مرتبط است. درنهایت، لیزرها ممکن است دارای خواص ضدالتهابی باشند. از آنجا که آکنه، اصولاً یک بیماری التهابی است، کاهش التهاب میتواند آکنه را نیز کاهش دهد.
پاکسازی
پاکسازی پوست به مجموعه فعالیت هایی گفته میشود که در آنها تلاش میشود تا با حذف سلول های مرده از روی پوست، رفع اثرات آلودگی های هوا و محیط بر پوست و همچنین آبرسانی و تغذیه آن شادابی را در چهره فرد ایجاد کند. پاکسازی در واقع از سه مرحله تشکیل شده است که شامل اگزفولیشن (exfoliation) یا از بین بردن سلول های مرده روی پوست، آبرسانی و ماساژ و حذف چربی های اضافه به طوریکه به سلامت پوست آسیب وارد نکند می باشد. انجام هر یک از این مراحل و کارها با روش های مختلفی قابل انجام می باشد. لازم به ذکر است که هر یک از کارهایی که برای پاکسازی پوست انجام میشوند، با توجه به حساسیت های پوست که ممکن است به برخی از مواد داشته باشد، لذا بهتر است زیر نظر پزشک در این زمینه انجام شود.
درمان خانگی کمدون صورت
برای درمان کمدونهای صورت (جوشهای زیرپوستی)، میتوانید از روشهای خانگی زیر استفاده کنید:
- بخور صورت: بخار آب گرم به باز شدن منافذ پوست و پاکسازی عمقی کمک میکند.
- روغن درخت چای: این روغن خاصیت ضدباکتریایی دارد و میتواند التهاب و عفونت جوشهای زیرپوستی را کاهش دهد.
- ماسک عسل و دارچین: این ماسک طبیعی به دلیل خواص ضدباکتری و ضدالتهابی عسل و دارچین به بهبود کمدونها کمک میکند.
- اسکراب جوش شیرین: جوش شیرین با لایهبرداری ملایم به پاکسازی پوست و رفع سلولهای مرده کمک میکند.
- سرکه سیب: با خاصیت ضدعفونیکنندگی، به تنظیم چربی پوست و جلوگیری از انسداد منافذ کمک میکند.
این روشها میتوانند به کاهش و پیشگیری از کمدونهای صورت کمک کنند، اما در صورت تداوم مشکل، مشاوره با متخصص پوست ضروری است.
بهترین محصولات برای جوشهای زیرپوستی
برای درمان جوشهای زیرپوستی (کمدون)، انتخاب محصولات مناسب با توجه به نوع پوست بسیار مهم است. در ادامه چند محصول مؤثر برای رفع این مشکل معرفی شده است:
- ژل یا کرم حاوی سالیسیلیک اسید: این ماده به لایهبرداری سطح پوست و باز کردن منافذ مسدود کمک میکند.
- محصولات حاوی بنزوئیل پروکساید: این ماده باکتریهای عامل آکنه را کاهش داده و از ایجاد جوشهای جدید جلوگیری میکند.
- سرم نیاسینامید: نیاسینامید باعث کاهش التهاب و بهبود بافت پوست میشود و به تنظیم ترشح چربی کمک میکند.
- ماسک خاک رس: این ماسک چربی و آلودگیهای عمقی را از منافذ پوست بیرون کشیده و باعث کاهش جوشهای زیرپوستی میشود.
- تونر حاوی AHA/BHA: این ترکیبات به لایهبرداری ملایم پوست کمک میکنند و از انسداد منافذ جلوگیری مینمایند.
استفاده مداوم از این محصولات به همراه یک روتین پوستی مناسب، میتواند در درمان و پیشگیری از جوشهای زیرپوستی بسیار مؤثر باشد.
با تزریق ژل لب ، به زیبایی و جذابیت دلخواه خود دست یابید!
این تجربه با بهترین و باکیفیت ترین برندهای ژل توسط دکتر لادن ناظمی در اصفهان به شما ارائه میشود.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111
تلفن مطب : 32240913 - 031
موبایل مطب : 09336900224
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا جای جوش از بین می رود؟
تاریخ انتشار : 1400-11-24تاریخ بروز رسانی : 1400-11-24 -
چه خوراکی هایی باعث به وجود آمدن جوش صورت می شوند؟
تاریخ انتشار : 1402-04-14تاریخ بروز رسانی : 1402-04-24 -
آیا جوش های هورمونی به درمان نیاز دارند؟
تاریخ انتشار : 1402-04-07تاریخ بروز رسانی : 1402-04-21 -
چرا جوش میزنیم و درمان جوش یا آکنه چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-09-17تاریخ بروز رسانی : 1400-09-20 -
کدام جوش ها با داکسی سایکلین درمان میشوند؟
تاریخ انتشار : 1401-10-13تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10
نظرات کاربران درباره این مطلب :بهاره فرهنگ [ 1402-09-07 ]
خانم دکتر من 39 سالمه نزدیک پریودیم جوش های خیلی دردناکی بهم میزنه، صورتم روی چونه و گونه هام، چکار کنم، پریود های دردناکی هم دارم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .